bal számítógép
notebook

Dune HD Solo 4K

No Image
Cikkszám 93931  
Gyártói cikkszám DUNEHDSOLO4K  
Típus HD Solo 4K
Garancia idő 24 hónap
Készlet infó Nincs a listában
Vonalkód 4897031341846
Ár 75 284 Ft.
Súly 1.2 kg.  
Kategória Multimédia  
Csoport  
Gyártó Dune  
Weboldal Dune  

Megjelenésekor, 2016 áprilisában a Solo 4K-ban mutatkozik be a világon elsőként a Sigma Designs legújabb VXPŸ-s és 4K-s médiaprocesszora, az SMP8758 (késése miatt várhatóan csak a második lesz a Popcorn Hour A-500 Pro).  Ez a CPU az előző – pl. a Popcorn Hour VTEN-ben működő – SMP8756/8757-es sorozatnál akár kétszer gyorsabb is lehet, mivel már két magja van, bár továbbra is 1,2 GHz-es az órajele. A lejátszó 1 GB RAM-ot és szokatlanul nagy, 4 GB flash ROM-ot használ. Utóbbi főleg az Android operációs rendszer számára fontos, mivel a Solo 4K akár teljes értékű Androidos asztali számítógépként is használható: bootoláskor választható, hogy a Dune HD lejátszók megszokott – Linux alapú – kezelőfelülete vagy az Android induljon el.

A képminőség terén főleg a VXPŸ technológiának köszönhető az előrelépés a korábbi Dune HD modellekhez képest, de fontos megjegyezni, hogy a Solo 4K az első lejátszója a gyártónak, amely már 4K-s képfeldolgozásra és megjelenítésre is képes. 4K-s filmek akár H.264, akár H.265 kódolás mellett is lejátszhatóak, de a HDMI 1.4b (és még nem HDMI 2.0) videókimenet miatt csak max. 30 fps képsebességig. Bár a VXP képjavítás kiválóan skáláz fel minden kisebb felbontású videós tartalmat akár 4K-ra is, a Solo 4K lehetőséget biztosít arra, hogy külső felskálázó elektronikát használjunk. Beállítható, hogy HDMI-kimenetének nem csak a képfrekvenciája, de akár a felbontása is igazodjon az éppen játszott tartalmakhoz, így pl. DVD-k esetében pl. 720×576 pixeles, Blu-ray-eknél 1920×1080-as felbontású jelet küld tovább akkor is, ha egyébként 4K-s a beállított alapértelmezett videókimenet. Így a felskálázást a 4K-s TV-hez vagy vetítőhöz végezhetjük a megjelenítők belső elektronikájával, vagy külső videóprocesszorokkal is – ha azok jobb eredményt hoznak, mint a VXP tenné. H.265-ös kódolás mellett akár a 10-bites színmélységű tartalmak is lejátszhatóak.

A gyártó azokra is gondolt, akik még (vagy néha) nem digitális TV-re csatlakoztatnák a Solo 4K-t, így kompozit videókimenettel is felszereték azt. Egy speciális 3,5 mm-es jack-csatlakozón keresztül, a mellékelt RCA-kábellel sztereó analóg hangot és analóg kompozit videójelet is biztosít a készülék. A digitális koax hangkimenet is ezen kábel egy RCA-csatlakozóján jelenhet meg, ha a beállításoknál átváltunk analóg hang helyett a koax-ra – ahogy ez már pl. a régebbi TV-101-nél is működött. Ezen a kimeneten akár 24-bites, 192 kHz-es hangok is továbbíthatóak. Optikai digitális kimenet nincs a Solo 4K-n, így a koax mellett csak a HDMI-n való továbbküldés lehetősége adott, ha az erősítőnkre szeretnénk bízni a hangfeldolgozást. Továbbküldeni HDMI-n természetesen minden ismert SD (16-bites) és HD (24-bites) hangformátumot lehet (beleértve a Dolby Atmos-t is), lekeverni azonban (tehát pl. TV-re sztereó analóg formátumban továbbítani) HD-s formátumot nem tud (bár DTS-HD esetében a 16-bites mag természetesen feldolgozható), de a Dolby Digital és DTS hangsávokat dekódolja.

A Solo 4K talán legkülönlegesebb tulajdonsága a 2D-s és 3D-s Blu-ray fájlok (BDMV mappa vagy ISO formátum) menüvel együtt történő lejátszása, amire a Blu-ray licenszekbe 4 évvel ezelőtt kötelezően bekerült CINAVIA másolásvédelemóta nem volt példa. A médialejátszókra specializálódott gyártó inkább nem kérték meg a licenszt a készülékeikre (így csak úgynevezett „lite” menüket használhattunk azokon, és nem indultak el a gyári optikai lemezek), csak hogy ne legyen gond a védett lemezekről rippelt médiafájlok lejátszásával. Az asztali Blu-ray lejátszókra fókuszáló gyártók viszont kénytelenek voltak lemondani arról, hogy a CINAVIA vízjelet tartalmazó fájlokat élvezhessük a készülékeiken. Ha viszont nem érdekes számunkra a lemez menüje, sőt, a gyakran kötelező filmajánlók helyett inkább mielőbb a filmet szeretnénk látni, akkor választható a Blu-ray lite menü is.

Bár még a 3D-s Blu-ray filmekhez sem szükséges a gigabites hálózat, a 4K-hoz már elengedhetetlen. Így a Solo 4K gigabites sebességre is képes ethernet-csatlakozóval rendelkezik, de emellett a beépített, két külső antennával ellátott wifi-kártyája 802.11b/g/n/ac szabványok szerinti, így egy ac-s routert (pl. Synology RT1900ac) használva 4K-s filmek akár wifi-kapcsolaton keresztül is lejátszhatóak.

Bár a Dune HD már évek óta foglalkozik a médialejátszó, mint az okos otthon vezérlőközpontja kérdéssel, a Solo 4K az első modell, amelybe be van építve egy Z-Wave modul (ZM5304) és antenna is, így majd csak a szoftveren múlik, mit tud kezdeni a lakás Z-Wave protokollt használó kapcsolóival, konnektorjaival és egyéb távvezérelhető eszközünkkel. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Dune HD Solo 4K csomag tartalma:

  • Solo 4K lejátszó
  • Távvezérlő és elemek
  • Külső tápegység
  • Jack-RCA AV-adapterkábel
  • HDMI-kábel (150 cm)
  • Két külső wifi-antenna
  • Infra vevő (pl. gépkocsiban, szekrényben történő használathoz)
  • Magyar nyelvű üzembe helyezési útmutató

 

Név:

Jelszó:

Adatok tárolása


Elfelejtett felh. név
Elfelejtett jelszó

 
Adatvédelmi tájékoztató
Garanciális feltételek
 
 

© 2015 Bio-Comp Kft. 8000 Székesfehérvár Királysor 44. email: pc@biocomp.hu

Webdesign, program: Peter68

 
 
 
 
 
 
 
 
 
bezar
bezar